ilia24.gr
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 19:17

Γαρύφαλλος Χρήστος: Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι υπόθεση όλων μας

 

Ο Χρήστος Γαρύφαλλος, ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως,

ύστερα από τη συμμετοχή του σε ημερίδα της ΠΟΕ - ΟΤΑ με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια» των εργαζομένων ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με επιστολή του προς τους εργαζόμενους των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, επισημαίνει τα εξής:

Συνάδελφοι,                                               

Ως πρόεδρος των εργαζομένων το Συλλόγου μας συμμετείχα στην ημερίδα της ΠΟΕ – ΟΤΑ με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια» των εργαζομένων Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού. Ήταν ένα θέμα που για εμάς τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «Ζωής ή Θανάτου». Η ημερίδα ήταν αποτέλεσμα έντονου προβληματισμού, ανησυχίας και ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. που καθημερινά μοχθούν για το μεροκάματο, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Δυστυχώς η αναλγησία, η αδιαφορία και η ανευθυνότητα κάποιων, η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι υπεύθυνοι, η αποποίηση των ευθυνών που τους αναλογούν, καθώς και τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών με την αυστηρή λιτότητα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, την τραγική έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας, έχουν σαν συνέπεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να θρηνεί δεκάδες θύματα, εργαζομένους που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Πολλοί περισσότεροι τραυματίσθηκαν σοβαρά. Έχουμε χρέος να αναλάβουμε πρωτοβουλίες εδώ και τώρα για να μπει ένα τέλος στα εργατικά ατυχήματα. Να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την υγεία και ασφάλεια και να εφαρμοστεί πιστά, με την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται.

Από το 2014 μέχρι και το τέλος του 2018 σκοτώθηκαν (45) εργαζόμενοι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Το εργατικό δυναμικό είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού». Δεν μπορεί το Κράτος που απαιτεί από τους ιδιώτες να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, να χορηγούν τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και την ίδια στιγμή να είναι αυτό που παρανομεί με τις δημόσιες υπηρεσίες να μην εφαρμόζουν ούτε καν τα στοιχειώδη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των υπαλλήλων και δίδοντας το κακό παράδειγμα. Δεν μπορεί ένας προϊστάμενος, ένας διευθυντής, ένας αιρετός να έχει ευθύνες βάσει νόμου και να έχει το ακαταλόγιστο. Δεν μπορεί το 2019 να μην υπάρχουν τεχνικοί ασφαλείας και ιατροί εργασίας στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. , να μην έχει εκπονηθεί σχεδόν πουθενά γραπτή εκτίμηση των κινδύνων και να μην υπάρχει η ενημέρωση και η κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων για θέματα ασφαλείας και υγείας. Δεν μπορεί να δίνονται μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) ανά δύο ή τρία χρόνια. Πρέπει να δίνονται ανά έτος. Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν επαρκεί το προσωπικό για να διεκπεραιώσει ένα διαγωνισμό. Θα πρέπει οι αιρετοί να πιέζουν τις υπηρεσίες να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες από νωρίς διότι για να γίνει μία προμήθεια με διαγωνισμό, όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον πέντε (5) μήνες, και εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις όπως γίνεται στο Δήμο Πύργου που έχουν οι εργάτες δεκαπέντε (15) μήνες να πάρουν γάλα διότι εκκρεμεί Δικαστική Απόφαση για τον τελικό μειοδότη και μιλάμε για ένα λίτρο γάλα την ημέρα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που αποσκοπεί στην προστασία της υγείας τους. Η προμήθεια των ειδών ατομικής προστασίας πρέπει να γίνεται εκπρόθεσμα και εντός του έτους, το οποίο αφορούν προκειμένου να ικανοποιείται ο σκοπός στον οποίο απέβλεψε ο νομοθέτης δηλαδή η προστασία των εργαζομένων κατά το συγκεκριμένο έτος. Όσοι δεν το γνωρίζουν υπάρχουν και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων των διατάξεων της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, ο επιθεωρητής εργασίας συντάσσει έκθεση με εισήγηση επιβολής προστίμου την οποία υποβάλλει στους υπουργούς και εάν ο Δήμος δεν πληρώσει το πρόστιμο εντός έξι (6) μηνών από την κοινοποίηση το πρόστιμο παρακρατείτε από τους ΚΑΠ.

Επιβάλλεται να ανανεωθεί και να επικαιροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και να τηρηθεί απόλυτα χωρίς υπεκφυγές και χωρίς εξαιρέσεις. Πρέπει τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που παρέχονται σήμερα στους εργαζόμενους να τροποποιηθούν, να αναβαθμισθούν και να εκσυγχρονισθούν καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα των παρεχόμενων ΜΑΠ έχουν αλλάξει στην διάρκεια του χρόνου. Ο ρόλος του τεχνικού ασφαλείας και του ιατρού εργασίας θα πρέπει να είναι απαραίτητος και σημαντικός όχι απλά τυπικός. Θα πρέπει να βρίσκονται στους χώρους εργασίας  και να λειτουργούν υπό καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας από τη Δημοτική Αρχή.

Συνάδελφοι, η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων πόσο μάλλον το δικαίωμα για ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες και οι αιρετοί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν το ίδιο. Δεν μπορεί κανένας να παίζει παιχνίδια σε βάρος της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας είναι μόνο δική μας υπόθεση και με την δική σας συμμετοχή και εμείς ως διοίκηση του Συλλόγου που σας δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπει ένα οριστικό τέλος στην «Μαύρη Λίστα» των εργατικών ατυχημάτων.

ΠΗΓΗ:.ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.