ilia24.gr
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 20:31

«Ο Ψύλλος» την Κυριακή σε όλο τον κόσμο από το OnlineCinema του Φεστιβάλ Ολυμπίας

 

Στους απόδημους Ηλείους και σε όλους τους Έλληνες που ζουν στα τέσσερα σημεία του πλανήτη αφιερώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου

την προβολή της ταινίας του «Ο Ψύλλος» μέσα απότο Online Cinema του Φεστιβάλ Ολυμπίας (www.facebook.com/olympiafestival/), την Κυριακή  5 Απριλίου στις 11:00 και σε επανάληψη στις 18:00 (τοπική ώρα). Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και με ανοιχτή πρόσβαση, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και από όλο τον κόσμο. Μάλιστα η προβολή θα γίνει με αγγλικούς υποτίτλους, προκειμένου να μπορεί να την παρακολουθήσει και το αγγλόφωνο κοινό.

Ως γνωστόν, από τις 19 Μαρτίου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, προσφέρει ποιοτικό ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο στα παιδιά και στους γονείς τους, που λόγω των περιοριστικών μέτρων ζουν όλο το 24ωρο στο σπίτι, προβάλλοντας κάθε μέρα δωρεάν μια διαφορετική βραβευμένη ταινία για παιδιά, νέους και όλη την οικογένεια. Οι ξένες ταινίες προβάλλονται με ανοιχτή πρόσβαση στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ οι ελληνικές με ανοιχτή πρόσβαση σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία για τη θέαση της ταινίας

Όπως οι ταινίες που προβάλλει το Φεστιβάλ Ολυμπίας μέσα από το OlympiaIFFOnlineCinema, η μετάδοση του Ψύλλου θα γίνει livestreaming  και θα ξεκινήσει αυτόματα την Κυριακή 5 Απριλίου στις 11:00 και στις 18:00ώρα Ελλάδος.Για τους θεατές των χωρών της ανατολικής Ευρώπης η ώρα προβολής είναι: EET at 9 am&againat 4 pm / ενώ η ώρα Γκρίνουιτς είναι: GMT at 8 am&again 3 pm.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία από την αρχή, αρκεί, λίγα λεπτά νωρίτερα, να μπείτε στη σελίδα www.facebook.com/olympiafestival/. Θα βοηθήσει να κάνετε like και follow στη σελίδα, όπως και να δηλώσετε ότι θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις. Στην κορυφή της σελίδας θα βρίσκετε πάντα καρφιτσωμένη την δημοσίευση για την επόμενη προβολή.

Σημειώστε ότι οι ταινίες του OlympiaIFF Online Cinema δεν προβάλλονται ξανά ή σε άλλο χρόνο, ούτε μπορείτε να τις ξαναδείτε την αρχή! Δεν πρόκειται για Video On Demand. Σκεφτείτε το όπως όταν πηγαίνετε σινεμά: Oι προβολές αρχίζουν συγκεκριμένη ώρα!

Πληροφορίες για την ταινία

Ο Ψύλλος

Fiction, έγχρωμο, 90΄, Ελλάδα, 1990

Σύνοψη

Ψύλλος είναι το όνομα μιας χειρόγραφης εφημερίδας που εκδίδει o 12άχρονος ΗλίαςΣειλαϊδής, σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Ολυμπίας. Ωστόσο, ο Ψύλλος είναι και ο ίδιος ο Ηλίας αφού κανείς δεν τον αποκαλεί με τ’ όνομά του επειδή είναι στενά ταυτισμένος με την εφημερίδα του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο Ψύλλος τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, του δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

Συντελεστές

Σενάριο /Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου

Παραγωγή: Phaos Film Dim.Spyrou& Ελληνικό κέντρο Κινηματογράφου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς, Βάγια Παγγαία

Κοστούμια: Βάγια Παγγαία

Μουσική:Μιχάλης Τερζής

Μοντάζ: Χρίστος Σαντατσόγλου

Ηχοληψία: Κώστας Πουλατζάς, Γιάννης Χαραλαμπίδης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Παπαδόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Κωνσταντόπουλος

Ηθοποιοί: Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Λεωνίδας Βαρδαρός. Στο ρόλο του Ηλία: Ο μικρός Παντελής Τριβιζάς. Στο ρόλο της Κρινιώς: Η μικρή ΚωστoύλαΤσέλλoυ

Βραβεία

  • Βραβείο CIFEJ, Berlin International Film Festival [ΤμήμαKinderfilmfest(νυν Generation)]
  • ΒραβείοΚαλύτερηςΤαινίας, Chicago International Children's Film Festival
  • Βραβείo ΚαλύτερoυΣεναρίoυΈνωσηςΙρλανδώνΣεναριoγράφων, Cinemagic International Film Festival Belfast
  • ΒραβείοΚαλύτερηςΒαλκανικήςΤαινίας, International Balkan Film Festival, Σόφια
  • ΒραβείοΚαλύτερηςΤαινίας, Festival International de Cinéma du Grain à Démoudre
  • Επίσημη Ελληνική Υποψηφιότητα για Βραβείο Καλύτερης Νεανικής Ευρωπαϊκής Ταινίας, European Film Academy
  • Βραβείο Ποιότητας Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Κριτικές από τον ξένο τύπο

  • Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία. H ταινία συμπεριλαμβάνει οικουμενικά θέματα σ’ ένα απολαυστικό, εκπληκτικά κινηματογραφημένο δράμα, για ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι, που εκδίδει τη δικιά του εφημερίδα σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό... Η ταινία είναι άψογη από τεχνικής πλευράς, με εξαίρετη φωτογραφία των γραφικών πέτρινων σπιτιών και των ορεινών τοπίων. Η πρωτότυπη και φολκλορική μουσική εντάσσεται απαλά στη δράση. Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές, προπάντων αυτές των παιδιών.

Variety

  • H νότια Ευρώπη, εκπροσωπείται φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου από την ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος». Ταινία-ντεμπούτο του σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου! Σινεμά σε υψηλό αισθητικό επίπεδο, που συλλαμβάνει την πνιγηρή στενότητα ενός ελληνικού χωριού, στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Film-Dienst

 Ένα νέο ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο Δημήτρης Σπύρου, που με καθαρά προσωπικό στυλ σκηνοθέτησε τον «Ψύλλο». Η ταινία μάς δείχνει με πόση ακλόνητη πίστη πραγματοποιεί ένα δωδεκάχρονο αγόρι το όνειρό του...

DeutsheTagespost

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.