Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 23:42

Συναυλία της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του ΕΑΠ: Ένα υπερθέαμα στην Αγία Σοφία Ανδραβίδας (ΦΩΤΟ)

Ζωντάνεψε το μεσαιωνικό  κομμάτι της ιστορίας της Ανδραβίδας με την συναυλία – σπουδή της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του ΕΑΠ που δόθηκε την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Σοφίας.

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

Η χορωδία του ΕΑΠ που αποτελείται από 16 μουσικούς- χορωδούς και με τη συμμετοχή δημιουργών – καλλιτεχνών από την ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας, παρουσίασε θρησκευτικά έργα από την εποχή της Αναγέννησης έως σήμερα , καθώς και τραγούδια με ένα ευρύτερο θρησκευτικό συμβολισμό της Δυτικής Ευρώπης.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με ενδιαφέρον ένα δρώμενο που το συναντά κάποιος μόνο  σε  μεγάλες σκηνές των ελληνικών  αστικών  κέντρων αλλά αποτελεί  παράδοση και είναι ένα συνηθισμένο θέαμα  σε  ναούς   ευρωπαϊκών  πόλεων.

Ο καθεδρικός ναός της πρωτεύουσας του φράγκικου πριγκιπάτου που άκμασε πριν από 800 χρόνια ήταν το υποβλητικό σκηνικό στο οποίο έδεσε αρμονικά η δυτική μουσική παράδοση και η ελληνική καλλιτεχνική δημιουργικότητα κάτω από το ολόφωτο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου που γέμιζε  προς  στην πανσέληνό του.

Η υπέροχη μελωδία του «Ave Maria» του Franz Schubert έλουσε με την ιδιαίτερη μουσικότητά της τα μεγαλόπρεπα σταυροθόλια, και  τα οξυκόρυφα τόξα στους θόλους και τα ανοίγματα του ναού της Αγίας Σοφίας.

agia sofia sunaullia7

agia sofia sunaullia7

Θύμισε καιρούς καιρούς αλλοτινούς, στα χρόνια της ακμής των Φράγκων , πρίγκιπες και πριγκιπέσσες, ιππότες με τις φανταχτερές φορεσιές και οι καλόγεροι των φράγκικων ταγμάτων μπαινόβγαιναν μέσα σ΄αυτόν για να αποδόσουν τιμή και λατρεία στο Θεό ή για να επιλύσουν τις δικαστικές διαφορές τους, καθώς μέσα στο ναό συνεδρίαζε η «Υψηλή ή Μεγάλη Κούρτη».

Οι μουσικοί- χορωδοί ήταν ντυμένοι με απλά μαύρα ρούχα τα οποία αναδείκνυαν  τις χειροποίητες  ευφάνταστες καλλιτεχνικές δημιουργίες και  μαζί με το εντυπωσιακό μακιγιάζ υπέβαλαν στους θεατές τη μέθεξη ενός ονειρικού μουσικού ταξιδιού.

agia sofia sunaullia2

agia sofia sunaullia2

Στο πνεύμα της υψηλής μουσικής εκφραστικότητας έχει μυήσει το κοινό της περιοχής η μαέστρος της χορωδίας Μυρτουντίων Λένα Σουρμελή, η οποία καταχειροκροτήθηκε όταν ερμήνευσε με πάθος το «Vissi d’ arte vissi d’amore» από την  Tosca του Puccini.

Από το μουσικό-θεατρικό δρώμενο δεν έλειψε η μουσική από γνωστά μιούζικαλ με έναν ευρύτερο θρησκευτικό συμβολισμό όπως το «Bring Him Home” από το Les Miserables.

Την πραγματικά υπέροχη βραδιά χαιρέτισαν ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωσήφ Ναμπίλ Μοράντ, ο πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Βασίλης Καρδάσης ο οποίος τόνισε την πρωτοβουλία του ιδρύματος για δημιουργία πολιτιστικών ομάδων  με στόχευση την εξωστρέφεια προς την κοινωνία, αλλά και την προώθηση του πολιτισμού και δήλωσε πως ελπίζει στη συνέχεια παρόμοιων εκδηλώσεων μελλοντικά, και η κ. Άννα Γεωργιοπούλου-Κοντόγιωργα πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.

 

 

ΦΩΤΟ: Ανδρέας Μίγκος

Πηγή: ilia24.gr

agia sofia sunaullia3

agia sofia sunaullia3

agia sofia sunaullia5

agia sofia sunaullia5

agia sofia sunaullia6

agia sofia sunaullia6

Σχετικά Άρθρα