ilia24.gr
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2019 18:51

Αρχ. Ολυμπία: Ακύρωση εργασιών λόγω της τραγικής απώλειας της Καθηγήτριας Βασιλικής Καραβάκου του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας-ΦΩΤΟ

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

 Τρίτο βαρύ  πλήγμα μέσα σε ένα έτος  υπέστη το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας όταν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας στην Αρχ. Ολυμπία 4 – 6/10/2019 με τίτλο Διαφωτισμός: Παιδεία και Πολιτική (Enlightenment: Paideia and Politics) η Καθηγήτρια Βασιλική Καραβάκου η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και λίγες ώρες αργότερα απεβίωσε. Η Βασιλική Καραβάκου ήταν Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών "Διά Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή" και "Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης»

• Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με Γνωστικό αντικείμενο: Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης

Το  Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ξεκίνησε τις εργασίες του την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στο Δημαρχείο Ολυμπίας.

Το φετινό συνέδριο που θα ολοκληρωνόταν  την Κυριακή, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη- Ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας, ιδρυτή και επιτίμου προέδρου του Ολυμπιακού κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας και του Σωτήρη Φουρνάρου, μέλους του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Φιλοσοφίας παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή.

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε  το απόγευμα της Παρασκευής 4/10/2019  με την προσφώνηση του νέου  προέδρου του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας Σταμάτη Πορτελάνου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και χαιρετισμούς από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Παν. Αθηνών και Πρόεδρο του Φιλολογικού Συλλόγου « Παρνασσός», του Βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού,  του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Δημητρέλου , ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι Βουλευτές Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης.

Ακολούθησαν  ομιλίες από καταξιωμένους καθηγητές με θέματα που εστιάζουν στην ιστορία του  Διαφωτισμού και την επίδρασή του στην Παιδεία και την Πολιτική.

Το πρωί του Σαββάτου η Καθηγήτρια Βασιλική Καραβάκου από κοινού με τον Θεοφάνη Παπαστάθη, Εκπαιδευτικό, Μεταπτυχιακό φοιτητή, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης», Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας παρουσίασαν την προγραμματισμένη  ομιλία τους με θέμα: «Η εμπειρία ως Διαφωτισμός: συνέπειες για την σύγχρονη παιδεία και πολιτική».

 Λίγη ώρα αργότερα η Καθηγήτρια ενώ βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο της Ολυμπίας κατέρρευσε ξαφνικά στα χέρια συναδέλφων και φοιτητών της. Η  σοβαρότητα της κατάστασης της  επέβαλλε  την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων στη διαδρομή όμως δεν άντεξε και υπέκυψε.

Τα μέλη της  Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που αποτελείτο από τους Σ. Πορτελάνο, Α. Μαρκαντωνάτο, Μ.Παναγιωτοπούλου, Α. Αδαμόπουλο, Χ. Μπράμο  σοκαρισμένα από την αναπάντεχη εξέλιξη έλαβαν την απόφαση της ακύρωσης των εργασιών συμμετέχοντας στο πένθος της οικογένειας της εκλιπούσας συναδέλφου τους.

Στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα «ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 30 ομιλητές και ομιλήτριες από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα .

Ο νέος πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας Σταμάτης Πορτελάνος κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου επεσήμανε τη σπουδαιότητα της υλοποίησής του, για μια ακόμα χρονιά που σημαδεύτηκε από την απώλεια του Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη που απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2018,  του επιστήμονα που οραματίστηκε αυτό το εγχείρημα και ήταν η κινητήρια δύναμη για να μεγαλουργήσει το ΟΚΦΠ.

Το  Επιστημονικό Σωματείο υπό την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"» (αγγλικός τίτλος «OLYMPIC CENTER FOR PHILOSOPHY AND CULTURE” ), ιδρύθηκε το 2000  με έδρα την πόλη του Πύργου Ηλείας και σκοπό την συμβολή του στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας και των συναφών επιστημονικών κλάδων και την διεπιστημονική έρευνα και συνεργασία επί διεθνούς επιπέδου, την δημιουργία Ειδικού Ιστορικού Αρχείου για την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων και της πολιτισμικής κληρονομιάς ιδιαιτέρως εκείνης της Ολυμπίας και της Ηλείας, τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και των ξένων γλωσσών σε ειδικά θερινά σεμινάρια, την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων και δραματικών έργων με επίκεντρο την αρχαία ελληνική τραγωδία, τη διοργάνωση Πολιτισμικών Ολυμπιάδων ποίησης, απαγγελίας και λογοτεχνίας επί διεθνούς επιπέδου, ενώ το Κέντρο θα αποτελεί επιστημονική εταιρεία στην οποία θα δύνανται να συμμετέχουν έγκριτοι στοχαστές και ερευνητές από όλον τον κόσμο.

Ο Ηλείος Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής του  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, πρόκειται για έναν άνθρωπο που τον χαρακτήριζε η μειλιχιότητα, έναν  επιστήμονα που διακρίθηκε για τη διδασκαλία του, το βιβλιογραφικό και εκδοτικό του έργο, την αρθρογραφία για θέματα της επιστήμης του, τις οργανωτικές του ικανότητες.

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών αφήνοντας στους ερευνητές  ως πολύτιμη παρακαταθήκη  πλούσιο  πνευματικό και πολιτιστικό κληροδότημα,  μέσα από ένα έργο πολυεπίπεδο και πολυποίκιλο.

Αξίζει να κρατήσουμε από τον αείμνηστο Καθηγητή τα κάτωθι:

« Η παρούσα κρίση μας «βοηθάει» να κατανοήσουμε καλλίτερα ότι το παρόν και το μέλλον της χώρας μας εξαρτώνται από την επιτυχία της επιστήμης και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η επιστήμη είναι θεμελιώδης, Αν δεν υποστηριχθεί σήμερα δεν θα υπάρχει η τεχνολογία στο μέλλον, δεν θα υπάρχουν οι τέχνες και οι καλλιτέχνες. Η αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης την οποίαν όλοι επιδιώκουμε μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την ενδυνάμωση της  Ελληνικής Παιδείας, που σημαίνει διέλευση των πυλών της Ακαδημίας και του Λυκείου, την αυστηρότητα του Πλατωνικού συστήματος και την πολυπραγμοσύνη του Αριστοτέλους με την οντολογική αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος , της τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

ΠΗΓΗ:https://www.ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.